Wie kan een vaarbewijs halen Lees verder
Eisen groot vaarbewijs Lees verder
Vaarbewijs vernieuwen Lees verder

Buitenboordmotoren

Een buitenboordmotor is een motor die aan de achterkant van een boot is bevestigd. De motor stuwt de boot als het ware vooruit. Tegelijkertijd dient de motor als roer, de boot wordt er dus mee bestuurd. Een buitenboordmotor is dus draaibaar.

Typen buitenboordmotoren

Er zijn verschillende typen buitenboordmotoren. Het meest voorkomende type buitenboordmotor is de verbrandingsmotor. Deze kan in tweetakt of in viertakt-uitvoering voorkomen. Er bestaan ook elektromotoren, maar die zijn alleen geschikt voor kleine boten die weinig hoeven te varen. Een elektromotor heeft namelijk maar weinig vermogen en een beperkte actieradius. Een boot met elektromotor is bijvoorbeeld een vissersbootje.

Bekende merken buitenboordmotoren:

  • Honda
  • Nissan
  • Suzuki
  • Yamaha
  • Selva
  • Mercury

Hoe werkt een buitenboordmotor?

Het handige aan een buitenboordmotor is dat deze ook kantelbaar is. Je kunt hem naar boven klappen zodat de schroef uit het water komt. Als je in ondiep water vaart of aanmeert dan kan dit nodig zijn. Je kunt de schroef dan vrij maken van wier, waterplanten of bijvoorbeeld touw dat er tijdens het varen ingekomen is. Een buitenboordmotor heeft een eenvoudig koelsysteem. Dit komt doordat de motor gekoeld wordt door het omringende water. Uiteraard zijn er ook buitenboordmotoren met een luchtgekoelde motor. Hiermee kan dan ook gevaren worden in bijvoorbeeld modderige sloten.

Heb je of wil je een boot met buitenboordmotor, en wil je weten of je daarvoor een vaarbewijs nodig hebt? Let dan op de maximale snelheid van je boot met de motor. Het wel of niet verplicht zijn van een vaarbewijs is namelijk daarvan afhankelijk, niet van het aantal pk's van de motor. Heb je twijfels hierover, neem dan contact met ons op. Lees ook ons artikel over varen met een motorboot.

VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN? Varen met een motorboot, (cursus) vaarbewijs halen of buitenboordmotor aanschaffen? OFFERTE AANVRAGEN