Eisen groot vaarbewijs Lees verder
Vaarbewijs vernieuwen Lees verder
Klein Vaarbewijs I Lees verder

Varen motorboot

Iedereen vanaf 12 jaar mag een motorboot besturen, mits de boot vol gas niet harder dan 13 km per uur vaart. De minimale leeftijd voor het varen met een motorboot die een snelheid tussen de 13 en 20 km/u haalt is 16 jaar. Wil je een motorboot varen die harder kan dan 20 km/u? Dan is niet alleen de minimale leeftijd 18 jaar, maar heb je ook een vaarbewijs nodig. Het vaarexamen kun je wel al afnemen voordat je 18 bent. Hiermee mag je echter nog niet op een snelle motorboot varen, je krijgt het 'echte' vaarbewijs pas als je 18 wordt.

Motorboot varen: overige eisen

Als je met een (snelle) motorboot gaat varen, dan zijn er ook nog bepaalde regels verbonden aan wáár je mag varen. Zo mag je bijvoorbeeld met boten die sneller dan 20 km/u gaan en korter zijn dan 20 meter niet overal varen. Ook waterscooters vallen hieronder. Bovendien is de landelijke maximale snelheid van dit soort vaartuigen 20 km/u. In de buurt van zwemwater of bij slecht zicht is de maximale snelheid lager.

Ga je voor het eerst motorboot varen? Vraag dan altijd om uitgebreide instructies. Niet alleen instructies om de boot, maar vooral ook om vaarinstructies.

VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN? Varen met een motorboot, (cursus) vaarbewijs halen of buitenboordmotor aanschaffen? OFFERTE AANVRAGEN