Eisen groot vaarbewijs Lees verder
Klein Vaarbewijs I Lees verder
Wie kan een vaarbewijs halen Lees verder

Vaarbewijs vernieuwen

Vroeger was het zo geregeld dat wanneer men in het bezit was van het vaarbewijs, het nodig was dit vaarbewijs onbeperkt geldig was tot de dood. Deze regeling is voor mensen van boven de 50 jaar veranderd. In dien u tegenwoordig in het bezit bent van het (beperkt) Groot Vaarbewijs en boven de 50 jaar bent, dien je dit vaarbewijs om de vijf opnieuw aan te vragen en hierbij dien je een lichamelijke keuring te ondergaan.  Dit is zo geregeld uit veiligheid voor de personen die zelf varen en voor het mede verkeer op het water.

Verlopen vaarbewijs

Het is nu eenmaal een feit dat het menselijk lichaam na het dertigste levensjaar begint af te takelen en er kwalen als Alzheimer of andere ouderdomsaandoeningen zich kunnen ontwikkelen. Ben je dus 50 jaar of ouder? Dan is het noodzakelijk te weten wanneer de geldigheid van je vaarbewijs afloopt. Het natuurlijk strafbaar om met een ongeldig vaarbewijs op het water te varen.

Jaarlijkse keuring

Buiten het feit dat het belangrijk is om na de leeftijd van 50 jaar, om de vijf jaar een keuring af te leggen voor de geldigheid van het (beperkt) Groot Vaarbewijs, is het noodzakelijk te weten dat wanneer je 65 jaar of ouder bent, je om het jaar een nieuwe keuring dient af te leggen.
Wanneer je in het bezit bent van het Groot Vaarbewijs en deze opnieuw moet aanvragen dan kan dit niet eerder dan een maand voordat je jarig bent. Het verkrijgen van een nieuw geldig vaarbewijs duurt ongeveer een paar dagen tot een week. Wanneer je een nieuwe keuring moet doorgaan, is het handig dit op tijd door te geven bij de instantie die jou het vaarbewijs verschaft.

VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN? Varen met een motorboot, (cursus) vaarbewijs halen of buitenboordmotor aanschaffen? OFFERTE AANVRAGEN