Eisen groot vaarbewijs Lees verder
Klein Vaarbewijs II Lees verder
Klein Vaarbewijs I Lees verder

Groot Vaarbewijs

Vaak wordt het groot vaarbewijs verward met het klein vaarbewijs 2. Tussen deze twee zitten echter grote verschillen. Het Groot vaarbewijs is namelijk een verplicht vaarbewijs dat je dient te bezitten wanneer je beroepsmatig schipper bent. Daarbij is het niet alleen van belang dat je gaat varen maar ook zeker waar je gaat varen. Er zijn namelijk verschillende grote vaarbewijzen. Zo bestaat er een Groot Vaarbewijs A en een Groot Vaarbewijs B.

Beroepsmatig schipper

Het Groot Vaarbewijs is verplicht wanneer je gaat varen met een schip dat tenminste een lengte heeft van 40 meter, wanneer je bedrijfsmatig gaat varen en meer dan 12 personen gaat vervoeren, sleepboten of duwboten gaat varen die minstens een lengte hebben van 40 meter. Niet alleen is het verplicht in bezit te zijn van het Groot Vaarbewijs wanneer je beroepsmatig schipper bent maar ook wanneer je een plezier vaarder bent op een schip groter dan 40 meter. Beroepsmatige schippers die op de binnenwateren varen dienen in bezit te zijn van groot vaarbewijs  A. Wanneer je als schipper enkel vaart op kanalen en meren is het bezitten van groot vaarbewijs B voldoende.

Het beperkt groot vaarbewijs

Naast het groot vaarbewijs en het klein vaarbewijs in is er sinds 2009 nog een vaarbewijs in het leven geroepen namelijk het beperkt groot vaarbewijs. Dit vaarbewijs is verplicht voor die genen die met schepen wilt varen die een lengte hebben tussen de 25 en 40 meter. Dit vaarbewijs kan behaald worden via een examen bij het CCV ofwel het CBR waarbij wel een vaarervaring van 3 jaar aangetoond dient te worden.

Artikelen

Eisen groot vaarbewijs

Zoals hierboven besproken zijn er enkele aanvullende eisen verbonden aan het behalen van een Groot Vaarbewijs. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze eisen.

Eisen leeftijd en vernieuwen

Uiteraard mag je met een verlopen vaarbewijs niet meer varen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wann

Lees meer...

VRAGEN OF EEN OFFERTE AANVRAGEN? Varen met een motorboot, (cursus) vaarbewijs halen of buitenboordmotor aanschaffen? OFFERTE AANVRAGEN